
Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe’s schools
Cyrkularne rozwiązania zapobiegania odpadom żywności w szkołach w Europie Środkowej (foodCIRCUS )
Projekt jest realizowany w ramach Interreg Central Europe 2 nd call
Cele projektu:
Celem projektu foodCIRCUS jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym zapobiegających marnowaniu żywności w środkowoeuropejskich szkołach i przedszkolach. Działania projektowe będą nakierowane przede wszystkim na podnoszenie świadomości i zapobieganie, które są szczególnie ważne na poziomie konsumpcji w szkolnych stołówkach, gdzie głównie dochodzi do marnotrawienia żywności. W przypadku odpadów żywnościowych, których nie da się uniknąć oraz żywności, która nie można być ponownie rozdystrybuowana np. poprzez banki żywności, w ramach projektu zostaną opracowane, zademonstrowane i ocenione różne sposoby przetwarzania odpadów żywnościowych w rozsądny sposób, mający na celu uzyskanie wysokiej jakości produktów końcowych, zgodnie z zasadami biogospodarki. Ponadto wraz ze szkołami, lokalnymi władzami i innymi interesariuszami zostaną opracowane plany działania służące przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w szkołach i przedszkolach oraz zagospodarowaniu odpadów żywnościowych zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu.
Planowane rezultaty projektu:
- Działania pilotażowe dotyczące zapobiegania marnotrawieniu żywności i jej redystrybucji
- Wytyczne dla szkół pt. „Szkoły przeciwdziałające marnowaniu żywności”
- Organizacje współpracujące ponad granicami w zakresie małoodpadowych i zrównoważonych posiłków szkolnych
- Działania pilotażowe dotyczące zagospodarowania odpadów żywności
- Wytyczne dotyczące rozwiązań o obiegu zamkniętym w zakresie marnowania żywności w szkołach
- Strategia zapobiegania marnowaniu żywności i zarządzania posiłkami szkolnymi
Środki finansowe projektu ogółem: 1 926 242,80 EUR
Dofinasowanie dla PWr: 171 598,00 EUR
Termin realizacji: 2024 – 2026 ( 30 miesięcy )
Kierownik projektu PWr: dr hab. inż. Emilia Den Boer (e-mail: emilia.denboer@pwr.edu.pl)
Projekt realizowany jest w międzynarodowym konsorcjum w składzie:
- University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna; Österreich (AT)
- Wrocław University of Environmental and Life Sciences; Polska (PL)
- VSB-Technical University of Ostrava; Česko (CZ)
- Prague University of Economics and Business; Česko (CZ)
- Save the Food; Česko (CZ)
- Wroclaw University of Science and Technology; Polska (PL)
- Municipality of Wrocław; Polska (PL)
- University of Veterinary Medicine Budapest; Magyarország (HU)
- Alma Mater Studiorum University of Bologna, Department of Agriculturaland Food Sciences Italia (IT)
- Reploid Value Solutions GmbH Österreich (AT)
https://www.interreg-central.eu/projects/foodcircus/